make a website for free

KELL-E ELEMLÁMPA?

Egy közösségi oldal szakmai csoportjában folytatott beszélgetés margójára a veszélyes áru mentesített szállításáról

Vitaindító kérdés:

"Hűtős pót rakománya között van ez a 92kg.
Ehhez elvileg nem kell táblát nyitni ugye?
CMR-en nincs feltüntetve semmi ADR rakomány.
Kell-e külön bejegyzést írni rá, hogy teljesen szabályos legyen?" 

Ezt 1.1.3.6 szerint lehet szállítani. Annak minden egyes pontjàt be kell tartani. Fel van sorolva hogy mi az amit be kell tartani és mi az amit nem. Mindenesetre érdemes rávezetni a fuvarlevélre hogy 1.1.3.6 szerint szállítasz sőt ez multimodális papír, szóval vagy hajóról jön vagy arra megy, szóval az 1.1.4.2.1 szerint is bejegyzèst tennék. Haladók a pontokat is kiszámolhatják, ami 2019-től kötelező is. Kellenek bizonyos felszerelèsek és kell egy 1.3 szerinti oktatàsi igazolás, ha nincs ADR Igazolványod.

Az 1.1.3.6 meg van csavarva. Ezért már sokan panaszkodtak. Mert ugye úgy fogalmaz hogy a következő előírások nèlkül...és felsorol pàr pontot. Amikor azt ìrja "kivéve", a felsorolásban az azt jelenti hogy azt be kell tartani.

  • A 8.5 S2 1) esetében lesz érdekes a lámpa. Honnan tudod hogy mit dobnak be spanyolban? Ha az egy kanna 60 °C alatti lobbanáspontú FL folyadék lesz akkor keresgéljen ATEX lámpát. Ezért inkább legyen mindig egy az 1.3 as sofőrnél is. Az ADR-esnél meg nyilván ott a teljes felszerelés. A másik oldala meg amikor vitatkozni kell a hatósággal egy lámpa miatt. Nincs értelme.
  • Kb 4 éve ez ügyben a WP 15 állást foglalt. Finn kérdés volt. Az állásfoglalás értelmében, lámpa nem kell, de, ha van, akkor legyen az ADR előírásainak megfelelő. Sajnos ez az állásfoglalás itthon sem kapott reklámot, és a tanácsadók is megosztottak még e kérdésben. (csak a pontosítás kedvéért, nehogy valaki félreértse, ez csak az 1.1.3.6 mentesítés esetéről szól)
WP15 2014(!!) májusi ülése.
C. Portable lighting apparatus when dangerous goods are carried in accordance with 1.1.3.6   
Informal document: INF.29 (Finland)   
15. In response to the question as to whether portable lighting apparatus was required when dangerous goods were carried in accordance with 1.1.3.6, it was confirmed that there was no such requirement but that if such apparatus was voluntarily used it should meet all the requirements outlined in ADR, i.e. paragraphs 8.3.4 and 8.5, S2, as applicable, including being of a type that could not ignite any flammable vapours or gases that might have penetrated into the interior of the vehicle. The representative of Romania felt there was a need to conduct a comprehensive revision of the provisions of 1.1.3.6.  
A 6. oldalon az alábbi linken olvasható: 
http://www.unece.org/.../2014/dgwp15/ECE-TRANS-WP15-224e.pdf 
"Finnország kérdése az volt, hogy az 1.1.3.6 bekezdés szerinti szállításoknál szükséges-e a hordozható világító készülék. Az ülés egyértelműen úgy foglalt állást, hogy a helyes értelmezés az, hogy nem kell a készülék, de amennyiben mégis van a járművön, meg kell felelnie a 8.3.4 szakasz és az S2 utasítás követelményeinek." 
  • Legyen így. Nekem többször volt olyan problémám hogy olyan felszerelést kért a hatóság ami indokolatlan még az ADR szerint is. Légzésvédő eszközök sima 9 es osztályhoz stb. Nincs értelme vitatkozni velük sokszor egyszerűbb ha ott van a felszerelés és kész. Nagyjából egyébként ezt szokták a legtöbb országban ellenőrizni. Akkor mit csináljak az 1.1.3.6-os FL szállítmánnyal??? Ott nem fog belekötni? Az olyan mint a hőmérséklet-szabályozás. 100 kg árut is ugyanúgy szabályozok mint 20 tonnát. 300 liter is belobbanhat persze nem úgy mint 10.000 liter de az is arcon vág.
  • Nem azt mondtam, hogy nem köt bele, esetleg piros masnit is szeretne a lámpára, én csak azt írtam le, hogy mi az állásfoglalás. Néha tényleg jobb, ha van nálunk egy Rb.s lámpa, oszt jónapot, de ilyen alapon majd egyre több mindent kérnek ami eszükbe jut, mint pl. a német rendőr, a német fuvarokmány bejegyzést az angol helyett/mellett. Inkább ne legyen lámpa, mint egy nem Ex-es minősítésű gyúlékony anyagnál. Van aki sajnálja a pénzt egy megfelelő lámpára, a gazdaságos változat meg nem mindig jó.
  • Csak sajnos a magyar hatóságok ezt másképp értelmezik. Az ellenőrzési útmutatójukban nem így szerepel.

    Ez pl. az NKH által kiadott útmutató 2015-ből.
  • Hát én úgy szoktam oktatni, hogy a legegyszerűbb, ha van lámpa. Csakhogy ezek 6000 Ft-tól kezdődnek, nem mindenki akar áldozni rá. Ha nincs lámpa, elő ne vegye senki a telefon LED-jét, vagy a sima elemlámpát. Az a fentiekből kiderül, hogy ha van lámpa, akkor annak szikramentes kivitelűnek kell lennie! Ha nincs lámpa, elvileg van esély (ha veszi a fáradtságot), hogy bíróságon nyerjen pont a fentiek miatt. Erre azonban senki nem vágyik, így általában megveszik inkább a lámpát. Megértem ezt a hozzáállást csak így nem lehet kiirtani ezeket a téves értelmezéseket. Nem tudok amúgy arról, hogy ebben a témában ment-e már valaki bíróságra.
  • Abban viszont Péternek van igaza hogy nem lehet a végtelenségig túlbiztosítani az általános hozzá nem értés miatt. Mindenesetre köszönöm mindenkinek hogy ezt a témát is kicsomagoltuk így ma is tanultam.

A beszélgetésben részt vevők

Bodó Gyula, Toldi Gergely, Kovács Krisztián és Szakács Péter

Az eredeti beszélgetés szerkesztett változata letölthető az ADR Tanácsadó csoportból

Ezt olvasta már?

A hulladék ötven árnyalata

Minden vállalkozásnál képződik hulladék aeroszolos flakon, ha máshol nem, akkor a karbantartóknál. Ezeket kiürítésük után hulladékként kell elszállítani, de ez a hulladék az ADR hatálya alá is tartozik. Ha ön is belefutott már abba, hogy nem tudta hogyan adja fel.

A veszélyes áru jelölése

Hogyan kell jelölni a veszélyes árukat? Milyen bárcák feliratok kerülnek a dobozra? Kell-e helyzetjelző nyilakat feltenni a dobozra, és ha kell akkor hova? Ilyen és ehhez hasoinló kérdésekre találja meg a választ cikkünkben.

Korlátozott mennyiségben

Röviden összefoglaljuk amit a korlátozott mennyiségben csomagolt veszélyes áruk csomagolásáról tudni kell.

ADR tanácsdó

Szakács Péter

Elérhetőség

p.szakacs@toxichem.hu

+36 (30) 999 7782

Irodánk

6724 SZEGED

Pulz u. 46b.